Plugga med rymdinriktning
Det finns ett antal olika jobb för dig som är intresserad av rymden. Det kan handla om ingenjörsvetenskap inom teknik och utveckling av material, konstruktioner, solceller och solfångare, eller kanske bränsle och bränsleceller. Aerodynamik kan också vara av betydelse.
För att bli behörig till de olika utbildningarna är det bra om du redan på gymnasiet har gått naturvetenskapligt program eller tekniskt program så att du har rätt behörighet inför de vidare studierna på universitetsnivå. Är du intresserad av flyg- och rymdteknik väntar dig några krävande år av utbildning innan du har ditt drömyrke.
Läs vid Luleå Universitet
Vid Luleå Universitet finns civilingenjörsutbildning i rymdteknik och de fyra sista terminerna görs vid Avdelningen för rymdteknik i Kiruna. Där finns det en anläggning som bland annat forskar om nanosatelliter men även ett Mars-laboratorie finns beläget där.
Eftersom forskningsanläggningarna oftast ligger norrut där det på vintern är ganska mycket snö och is kan det vara bra att se till att det inte föreligger överdriven halkrisk på vägar och gångvägar mellan byggnaderna. En vanlig traktor med plog kan ha svårt att komma åt, så en Saltspridare ATV kan vara mycket smidigare att använda. Saltspridaren kopplas till en fyrhjuling och det blir inga problem att komma åt även mindre gångstigar.
Doktorera
Efter avslutat universitetsutbildning kan du doktorera och fördjupa dig inom flyg- och rymdteknik hos KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. För att kunna doktorera gäller det att bli antagen som doktorand, och för att bli det krävs att det finns lediga platser och anställningar som just doktorand. Detta är inte något som alltid finns tillgängligt, och det förekommer heller inte som hela klasser som i olika utbildningar. Det är mer en studerande och fördjupande anställning där arbetet ska leda till forskning och framsteg.
Annorlunda sökande till jobb hos NASA
För några år sedan berättade Aftonbladet om en annorlunda arbetssökande som hade skickat ett handskrivet brev till NASA och sökt ett av deras utannonserade jobb. Det var en nioårig pojke som tyckte att han skulle bli en bra galaxens väktare och kunna försvara Jorden mot rymdinvasioner. Hans kvalifikationer var att han var bra på att spela TV-spel, han hade sett otaliga rymdfilmer och hans syster tyckte han var en utomjording. NASA skickade tillbaka ett väldigt trevligt svar till pojken med förhoppning om att han skulle studera hårt och att det skulle gå bra för honom i livet så de skulle ses på NASA i framtiden. Rymden lockar alltså redan från tidig ålder, och ett så fint och uppmuntrande svar kanske gjorde att pojken väljer att satsa på en stadig utbildning inom rymd, matematik och fysik. Jobbet gick ut på att skydda Jorden ifrån små mikrober som kanske kan finnas i prover som samlas in från andra himlakroppar, exempelvis Mars, månen och asteroider.