Resan till Månen

Människans första resa till månen är en fantastisk historia, inte bara när det gäller rymdteknik utan det är en upptäcktsresa utan dess like. Den 16 juli 1969 åkte tre astronauter till månen med Apollo 11. Befälhavare Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin. Den 20 juli togs de första stegen på månen och den 24 juli återvände Apollo 11 till jorden.

Från uppskjutning till månlandning

Det krävdes fem F1 motorer för att skjuta upp Saturn V-raketen i rymden från Kennedy Space Center i Florida. Flera miljoner människor såg uppskjutningen på plats eller via TV. Efter uppskjutning varvade raketen jorden en och en halv gång innan raketmotorerna tändes för att sända rymdfarkosten vidare med kurs mot månen. Därefter lossades kommando- och servicemodulerna, svängde 180 grader och kopplades ihop med månlandaren. Nästa steg bestod av att kasta loss raketen. Nu var Apollo 11 på väg mot månen.

Apollo 11 bestod alltså av tre delar med en kommandomodul där de tre astronauterna både sov och arbetade, en servicemodul som innehöll livsuppehållande system och bränsleförråd samt månlandarmodulen. Den 19 juli efter över 102 timmars resa gick rymdfarkosten in i omloppsbana runt månen och månlandaren var redo att landa. Själva landningsplatsen fanns i Mare Tranquillitatis (Stillhetens Hav). Neil Armstrong och Buzz Aldrin kröp över till månlandaren, The Eagle (Örnen), startade motorerna och landade den 20 juli 1969 medan Michael Collins stannade kvar i omloppsbana.

Månpromenad

Efter landningen skulle Armstrong och Aldrin äta och sova men de kunde inte hålla sig. De var så nyfikna på att ge sig ut på månens yta att de åt så snabbt som möjligt, tog på sig dräkterna och tog ett historiskt kliv ut på en annan himlakropp. Miljontals människor världen över såg landstigningen på TV. När Armstrong klev ner på månen yttrade han de världsberömda orden “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Månlandaren befann sig cirka 22 timmar på månen och 2.5 timme spenderades ute där Armstrong och Aldrin bland annat samlade sten och tog jordprover. De tog också bilder, som skickades till jorden via en parabolantenn, och startade experiment. De kommunicerade med varandra genom radioutrustning i hjälmarna. Enligt Aldrin var månens yta helt unik och det fanns inget på jorden som liknande den. Ett talkliknande stoft täckte hela ytan tillsammans med klippblock och sten i varierande storlekar.

Hemresan

När uppdraget var utfört startade de båda astronauterna motorerna och återförenades med service- och kommandomodulerna i månens omloppsbana. Månlandaren dockade med Apollo 11, astronauterna kröp över och månlandaren övergavs. Strax innan återinträdet i jordens atmosfär lossades servicemodulen och kommandomodulen med de tre astronauterna återvände till jorden. Den 24 juli landade den i Stilla Havet och människans första legendariska rymdresa till månen var över.

Related Posts

ezy