Interstellar

Den dystopiska rymdfilmen Interstellar från 2014 beskriver en verklighet där allt liv på jorden hotas av klimatförändringar. En handfull forskare har dock planer på att hitta en ny plats för människan att leva på i en helt annan galax.

En interstellär resa

Via ett maskhål i närheten av Saturnus ska en utvald grupp astronauter färdas till en annan galax i jakten på en ny planet. Matthew McConaughey spelar bonden och före detta NASA piloten Joseph Cooper. Tillsammans med Dr. Amelia Brand, som spelas av Anne Hathaway, geografen Doyle (Wes Bentley) och fysikern Romilly (David Gyasi) lämnar Cooper jorden ombord på rymdfärjan Endurance. De tar sig igenom maskhålet och hittar tre planeter som kretsar kring det stora svarta hålet Gargantua.

En djupare innebörd

Det visar sig dock att filmen har många bottnar. Det finns en djupare innebörd med uppdraget som avslöjas allteftersom filmen fortskrider. Endurance uppgift var kanske aldrig att hitta ett nytt hem utan att kommunicera viktig information in i framtiden. Vem har egentligen öppnat maskhålet och kan Cooper få fram budskapet i tid? Framtid möter dåtid och mänskligheten verkar existera i båda dessa rum. Filmen behandlar hypoteser om maskhål och gravitationsfält på ett mycket spännande sätt.

Related Posts

ezy