The Martian

Ridley Scotts film The Martian från 2015 handlar om astronauten Mark Watney som blir strandad på Mars efter en olycka. Matt Damon spelar huvudrollen som den påhittige och intelligente astronauten som gör allt för att överleva. Filmen bygger på en bok med samma namn av Andy Weir. Handlingen låg helt rätt i tiden med tanke på projektet Mars One och fyndet av vatten på den röda planeten.

Utforskning av Mars

År 2035 befinner sig besättningen ombord på rymdskeppet Hermes på en Marsexpedition (Ares III) när en kraftig sandstorm plötsligt tvingar dem att avbryta uppdraget. Watney slås medvetslös och hans atmosfäriska dräkt slutar sända biometriska data. Besättningen tror att han har dött. När stormen inte visar några tecken på att avta bestämmer befälhavaren att expeditionen ska återvända till moderskeppet i omloppsbana.

När Watney vaknar beger han sig till expeditionens modul, Hab, för att plåstra om sig. Till sin förskräckelse upptäcker han att de andra har åkt och han har ingen möjlighet att varken kontakta eller kommunicera med jorden. Hans enda chans till evakuering är nästa Marsexpedition, Ares IV, som inträffar om fyra år. Tills dess måste Watney koncentrera sig på att se till att han har mat och vatten. Förutsättningarna att lyckas är något högre då det visar sig att han är botanist. Med glatt humör, några rullar gaffatejp och lite avföring lyckas han odla potatis och framställa vatten ur överblivet raketbränsle. Han fixar också expeditionens landrover så att ha ska kunna ta sig till landningsplatsen för nästa expedition.

När Watney hittar rymdsonden Pathfinder använder han den för att etablera kontakt med jorden. Nu börjar NASA ett frenetiskt arbete med att försöka få hem honom och samtidigt se till att han har nog med förnödenheter tills han kan bli hämtad. För att öka spänningsmomenten börjar saker och ting gå fruktansvärt fel. Modulens syretillförsel förstörs och Watney kan inte odla mer mat. Han börjar förstå att han troligen inte kommer att överleva. Samtidigt har besättningen på Hermes fått reda på att han lever och de planerar en mycket farlig räddningsaktion.

Related Posts

ezy