Banbrytande tekniker inom mobiltelefoni

Dagens moderna och mångsidiga mobiltelefoner hade inte varit möjliga utan en rad banbrytande tekniker. Härnäst följer de mest banbrytande tekniker som möjliggjort utvecklingen av våra smarta mobiltelefoner som vi ofta tar för givet.

5 banbrytande tekniker

De fem mest banbrytande och viktiga tekniker som idag utgör smarta mobiltelefoners grundläggande delar presenteras här.

  • Kameror: Den första integrerade kameran i en mobiltelefon introducerades i Japan år 2000. Vid ungefär samma tid introducerade även Samsung en. Även om dessa kameror hade en begränsad kapacitet var det en milstolpe som sporrade utvecklingen till ständigt bättre kameror i mobiltelefoner. Numera har nästan alla enheter en integrerad kamera.
  • GPS: År 1999 lanserades den första kommersiella telefonen med GPS, en så kallad GSM-telefon. Tekniken var dock begränsad. Fem år senare skedde en förbättring, telekomföretaget Qualcomm introducerade en GPS-teknologi som gjorde det möjligt att använda GPS-signal i kombination med telefonsignal.
  • SIM-kort: En mobiltelefon med SIM-kort ger mobiltelefonen sin unika identitet. 1991 utvecklades det första SIM-kortet i Tyskland av smartkortstillverkaren Giesecke & Devrient. Denna fantastiska teknik möjliggör idag för företag att sälja mobilabonnemang som ger miljardtals människor möjlighet att ansluta sig världen över. Numera produceras omkring sex miljarder SIM-kort varje år.
  • 4G – fjärde generationens mobilkommunikation: Höga och effektiva datahastigheter tas numera för givet. Emellertid hade det utan 3G och 4G varit avsevärt mer begränsade hastigheter. Framtidsutsikterna för snabba datahastigheter ser ljusa ut då 5G redan är på frammarsch och 6G-tekniken förväntas lanseras omkring 2030.
  • Pekskärmar: För nästan 30 år sedan introducerade IBM den första telefonen med pekskärm. Denna telefon benämns ibland som världens första “smarttelefon” på grund av sin banbrytande teknik. Även om tekniken var banbrytande för sin tid var den primitiv jämfört med nuvarande standarder som vi är vana vid.

Related Posts

ezy