Vad gör en rymdingenjör?
För de flesta är rymdteknik och rymdteknologi ämnen som känns ouppnåeliga och komplicerade. Dessutom är det en vetenskap som ställer krav på extrem precision och det finns inga utrymmen för misslyckanden. En rymdingenjör eller rymdtekniker arbetar både teoretiskt och praktiskt med olika sorters rymdexperiment. Dessa experiment ska oftast byggas, designas och testas och sedan skickas upp i rymden på olika sätt.
Varierande arbetsuppgifter
De olika arbetsuppgifterna genomsyrar hela rymdbranchen och en rymdingenjör kan arbeta med en hel del olika projekt samtidigt. Det kan till exempel handla om att utarbeta olika sorters uppskjutningsmekanismer, ta fram nya raketer, uppfinna bättre bränslen till satelliter eller ansvara för elektronik vid raketuppskjutningar eller ballongsläpp. På ESTEC, European Space Research and Technology Center i Nederländerna arbetar en hel del rymdingenjörer med att utveckla olika sorters teknik som rör rymdfarkoster och robotar. Det finns till exempel en hel del ingenjörskonst som både ska fungera och samverka vid dockningar i rymden, vid rymdpromenader samt inne på den internationella rymdstationen ISS.
En rymdingenjör kan få utveckla olika system som både astronauter och kosmonauter kan ha stor nytta av. Den kanske största utmaningen av alla är att all teknik som utvecklas måste kunna fungera och anpassas till mikrogravitation och tyngdlöshet. Man kan också arbeta i roller som till exempel projektledare, utvecklare eller testare. Det finns också goda möjligheter att arbeta internationellt.
ESA och ESTEC
Som rymdingenjör kan man arbeta på den Europeiska rymdorganisationen ESA, som på engelska kallas European Space Agency. Här ägnar man sig åt rymdforskning och huvudkontoret ligger i Paris, men ESA finns även i de 22 medlemsländerna där bland annat Sverige, Nederländerna, Frankrike, Italien, Tyskland och Storbritannien återfinns.
På ESTEC, European Space Reseach and Technology Center, i Nederländerna utvecklas mycket av den teknik som ESA använder sig av och även här är rymdingenjörer en populär arbetskategori. Ofta ligger framtida rymdutforskning till grund för pågående projekt som till exempel METERON (Multipurpose End-To-End Robotics Operations Network) som sysslar med tekniken som gör utforskning av solsystemet möjlig. I en nära förestående framtid kommer människan att bebygga och kolonisera Mars och då behövs välutvecklad fjärrstyrd robotteknik som kan förbereda inför ankomsten, sköta lossning av förnödenheter och byggmaterial utan att människor behöver vara på plats.
Utbildningsmöjligheter
Den som vill utbilda sig till rymdingenjör kan göra det på flera sätt. Först och främst måste man dock ha gått antingen teknik- eller naturvetenskapliga programmet på gymnasiet innan man kan söka vidare till någon av ingenjörsutbildningarna. Valbara utbildningar:
- Civilingenjör i farkostteknik på KTH i Stockholm. Här kan man också studera elektroteknik, maskinteknik eller teknisk fysik som möjliggör en inriktning mot rymdsystem. En del civilingenjörsprogram i teknisk fysik har egna rymdtekniska inriktningar.
- Civilingenjör i rymdteknik på Luleå Tekniska Universitet. Detta är Sveriges enda skräddarsydda utbildning för rymdingenjörer.
- Masterutbildning i flyg- och rymdteknik på KTH. För att vara behörig krävs en 3-årig grundutbildning i fysik.
Eftersom rymdbranschen är ett internationellt verksamhetsområde ställs höga krav på att man kan tala och skriva flytande engelska, både när det gäller teknik och att klara sig till vardags. Man behöver också kunna arbeta självständigt och ha en väl utvecklad problemlösningsförmåga.