Den första svenskan i rymden

Den andra svensken någonsin att sätta sin fot på rymdstationen ISS blev Jessica Meir som med sitt dubbla medborgarskap dessutom blev den första svenska kvinnan i rymden. Hennes mamma är svenska och pappan amerikan.

Forskningsexpedition

Den 25 september påbörjades rymdresan från uppskjutningsplatsen i Kazakstan tillsammans med två andra astronauter som även de skriver rymdhistoria. Kosmonauten Oleg Skripocha från Ryssland har gjort resan ett antal gånger förut och är uppdragets veteran, medan Hazzaa Ali Almansoori blev den första astronauten från Förenade Arabemiraten som någonsin lämnat jordens atmosfär. Tillsammans ska de tre astronauterna stanna på den internationella rymdstationen i sex månader och återvända till jorden i april 2020.

Under denna forskningsexpedition kommer besättningen att genomföra hundratals olika

experiment som bland annat handlar om fysiologi. Bland annat kommer man att undersöka hur tyngdlösheten i rymden påverkar astronauternas ögon och hur synen förändras under vistelsen.

AMS

På utsidan av ISS sitter även en teknologisk apparat som kallas AMS, Alpha Magnetic Spectrometer, och denna registrerar tecken på antimateria samt mäter avlägsna stjärnors strålning i jakten på svaret om universums ursprung. Driften av AMS är mycket viktig och besättningen ska även laga en pump som behöver tillsyn, vilket kommer att kräva en hel del rymdpromenader. När viktig teknik behöver underhåll måste astronauterna ofta improvisera om det saknas specifika instrument för lagningen. Det är dock alldeles tyst i rymden och finns inget som distraherar eller stör koncentrationen. Den som känner behov av att ljuddämpa väggar, tak och golv i sin bil, hittar allt av intresse hos SilentSwede, som erbjuder starkt och självhäftande material i hanterbara storlekar.

Fritid i omloppsbana

När arbetsdagen på ISS är slut planerar Jessica att fotografera så mycket hon kan från Cupola som är ISS spektakulära utkiksfönster. Det finns gott om tid att studera rymden och fundera över sin egen existens. Många astronauter beskriver en känsla av maktlöshet när de betraktar jorden utifrån och inser hur sårbar planeten egentligen är. En hel del ägnar sig åt att titta på olika geografiska platser som de har någon typ av känslomässig bindning till eller som intresserar dem. I intervjuer innan rymdresan berättade Sveriges första kvinnliga astronaut i rymden om hur hon hoppades kunna utföra personliga studier med ett forskarteam på Antarktis och utföra lite volontärforskning med hjälp av tekniken och instrumenten ombord på ISS.

Förutom att studera stjärnbilder och geografiska platser på jorden går det även att få en glimt av andra planeter i vårt solsystem samt att lyssna på musik, skriva eller läsa böcker. Utsikten är något utöver det vanliga. Samtliga astronauter måste också lägga en hel del tid på träning för att bibehålla sin fysik under rymdvistelsen samt förbereda sig mentalt inför rymdpromenader och den forskning som bedrivs ombord.

Related Posts

ezy