Rymddesigner

Att arbeta som rymddesigner handlar om både rymddesign och rymdtekniköverföring samt är än så länge en ganska ny och ovanlig yrkeskategori. En rymddesigner skapar användbar design och hållbar arkitektur för både rymden och andra platser med utmanande och extrema förhållanden. Själva rymdtekniköverföringsbiten innebär att ta tillvara rymdforskningens alla framsteg och använda sig av både tillgängliga lösningar och teknik för att skapa användbara produkter som kan komma samhället och näringslivet till nytta.

Umbilical Design

Ett exempel på en banbrytande rymddesigner som har visat hur teknik, material och design från rymdsektorn kan appliceras och överföras till jordiska förhållanden är Cecilia Hertz. Hennes företag Umbilical Design landade 2012 ett exklusivt kontrakt med den Europeiska rymdorganisationen ESA och blev den svenska knutpunkten i nätverket ESA Technology Transfer Network. Detta nätverks främsta syfte är att hitta användbar rymdteknik som kan överföras till industrisektorn.

Företaget startade hon redan 2001 och det var då Sveriges allra första företag att inrikta sig på arkitektur och design för rymden, men även för olika platser med särskilt extrema förhållanden. Själva företagsnamnet bygger på en rymdterm och specifikt den sladd som binder samman astronauten och rymdfarkosten vid exempelvis en rymdpromenad. Hertz genomförde sitt examensarbete som industridesigner på Nasa och Johnson Space Center i Houston, USA. Tillsammans med tre andra studenter designade hon en räddningsfarkost för ISS. Hon blev inspirerad av miljön och kreativiteten på Nasa och bestämde sig för att satsa fullt ut på rymddesign.

Nästa stora utmaning för Sveriges första rymddesigner är koloniseringen av Mars som man arbetar med för fullt på Nasa. Eftersom det kommer att behövas en bas på den röda planeten där människorna kan bo utvecklas pinfärsk teknik, ny kunskap och specifika lösningar som kan komma till praktisk användning när det gäller exempelvis bostads- och stadsplanering på jorden. Alla dessa teknologiska innovationer måste återvinnas och överföras till jordiska förhållanden.

Ett tvärvetenskapligt förhållningssätt

Den som vill arbeta som rymddesigner behöver satsa på industridesign samt ha ett stort teknikintresse och fängslas av rymden. Framför allt behöver man hålla sig uppdaterad och intresserad av de allra senaste tekniska innovationerna samt ha en utpräglad samarbetsförmåga. Det är även viktigt att kunna arbeta tvärvetenskapligt och samarbeta med andra yrkeskategorier samt ha förmågan att applicera en myriad av olika tekniker, lösningar och naturvetenskapliga forskningsresultat i det egna arbetet.

Related Posts

ezy