Snart dags för kommersiella rymdresor?

Att resa i rymden är på agendan i större utsträckning än vad det varit sedan det amerikanska Apollo-programmets dagar på 60- och 70-talen. Förra gången världen kunde bevittna en rymdkapplöpning handlade det i princip enbart om två länder: USA och Ryssland. Nu är länder som Kina, Förenade Arabemiraten och fler än så med på tåget – eller “rymdfärjan” om man så vill.

Privata aktörer vill ut i rymden

Rymdprogram är inte heller någonting som bara finansieras av stater nuförtiden. Ett gäng miljardärer satsar just nu stora pengar på att göra det möjligt för människan att resa längre ut i vårt solsystem. När detta skrivs (september 2019) var det inte mer än några dagar sedan Elon Musk presenterade SpaceX rymdskepp som byggts för att kunna ta människan vart som helst i solsystemet.

Att resa till rymden kräver massor av el. Tillverkningsprocessen av alla de avancerade komponenter som krävs för att skjuta upp någonting utanför jordens atmosfär kräver ström. Och när uppdraget väl är igång behövs likväl elektricitet för att hålla kontakten med rymdfarkosten, satelliten eller vad det nu må vara. Riktigt så mycket ström krävs förstås inte för ett vanligt hus eller en lägenhet. Men även om din elräkning inte är fullt så saftig som den är för NASA så vore det inte fel att sänka elkostnaderna ytterligare, eller hur? Hos Göta Energi hittar du Billig el till rörligt pris.

Rymdresor först – sen rymdhotell

Det verkar alltså nu som att kommersiella rymdresor inte är så långt bort. Förutom Elon Musk är också kända miljardärer som Virgins Richard Branson och Amazons Jeff Bezos också inne i rymdsvängen. Längst gångna planer i det här avseendet har förmodligen Richard Branson som med sitt företag Virgin Galactic ligger i startgroparna för att erbjuda rymdresor som avgår från New Mexico i USA. Till en början kommer det att handla om korta resor där de som är villiga att betala, till en början, hutlösa summor får möjligheten att spendera en liten stund i viktlöst tillstånd.

Många analytiker spår dock att rymdresor kommer att utvecklas på samma sätt som flygresorna en gång gjorde. Till en början var det bara de rikaste som hade råd att flyga, det tog dock inte mer än några decennier innan priserna sjunkit så mycket att de blev tillgängliga för alla. Det är därför inte helt orimligt att tänka att utvecklingen som följer därefter också kommer att påminna om hur flyget utvecklades. Näst på tur står då kanske någon form av rymdhotell, och i sådana fall är det kanske enklast att hämta materialen från rymden snarare än att skeppa upp dem från jorden. Gruvor på månen kanske? Vem vet, kanske går det inom en någorlunda snar framtid att boka hotellrum på månen?

Related Posts

ezy