Kommer människan någonsin kolonisera Mars?

Bilden av att vi människor strax kommer att sätta upp kolonier på Mars är en väl spridd bild idag. Det kan vi till stor del tacka miljardärer som Amazons grundare Jeff Bezos och Teslamogulen Elon Musk för. Ska vi tro dem så är det en fullt rimlig föreställning att anta att det bara är en tidsfråga innan människor både föds och dör på den röda planeten. Men är det verkligen så enkelt?

Överdriven optimism?

Mot bakgrunden att det finns starka ekonomiska intressen bakom idén att kolonisera Mars är det inte så konstigt att projekten för det mesta framställs som väldigt lovande. Det påtalas ofta hur Mars är väldigt lik jorden, att vi hittat vatten på planeten och så vidare. Även om en del mer, skulle vissa hävda, realistiska röster emellanåt spricker igenom det överlag optimistiska bruset.

Chansen är ganska liten att företaget du driver eller arbetar på har någonting att göra med att sätta människor på den röda planeten. Hur det än står till med den saken så innebär det alltid ett avbräck i verksamheten i de fall någon på arbetsplatsen slutar. För vanlig personal går det att höra av sig till en bemanningsfirma, när det gäller chefer kan det vara lite svårare. Scandinavian Executive är bemanningsföretaget för er som snabbt behöver rekrytera någon med chefskompetens som kan täcka upp när någon annan slutat. Besök dem om ni behöver exempelvis en interim cfo eller någon annan typ av interimschef.

Utmaningarna för att kolonisera Mars är enorma

Vad gäller Mars så spelar det nog ingen roll hur många kompetenta chefer som jobbar med projektet. Utmaningarna för att människan ska kunna bli bofast på Mars är enkelt uttryckt formidabla. Pessimism åsido så ska det påpekas att det inte är någon högoddsare att människan förmodligen både kommer att besöka planeten samt i någon utsträckning bo där. Men steget därifrån till att faktiskt kolonisera planeten på lång sikt är enormt.

Det kanske mest uppenbara hindret för att kolonisera Mars är våra egna biologiska förutsättningar. Människan är helt enkelt en produkt av planeten vi nu bor på. Vi har anpassats för gravitationen på jorden, syrehalten o.s.v. De erfarenheter vi har idag som ligger närmast att bo på Mars har vi fått från den internationella rymdstationen ISS. Astronauter som kommer tillbaka från att ha spenderat längre perioder där plågas av förtvinade muskler och minskad benmassa såväl som, i vissa fall, psykiska men. Då ska vi komma ihåg att Mars ligger betydligt längre bort än ISS.

Viktigast av allt kanske är att påpeka att blind optimism inte kommer att ta oss till Mars. Om fler människor däremot ser svårigheterna med det så kanske planerna blir mer realistiska, samtidigt som vi också inser värdet med att först ta hand om vår egen planet.

Related Posts

ezy