Star Trek

Det finns en del kultförklarade rymdfilmer som faktiskt på ett alldeles slående sätt har förebådat framtida teknik. När det gäller Star Trek har de första TV-serierna grundlagt ett arv som på olika sätt förvaltats i både nyproducerade TV-serier och spelfilmer. Star Trek skapades av Gene Roddenberry och hans science-fictionimperium består numera av 7 TV-serier och hela 13 filmer.

Det första avsnittet sändes 1966 med bland annat William Shatner som den legendariske kapten James Kirk och Leonard Nimroy som den kultförklarade Spock. Tittarna fick följa besättningen ombord på rymdskeppet USS Enterprise när de utforskade nya världar och löste problem i den galaktiska federationen.

Teknik som blivit verklighet

Besättningen hade en hel del tekniska apparater och maskiner till sin hjälp när de navigerade sin väg genom rymden. Bland annat hade de “tricorders” som användes för att ställa medicinska diagnoser och undersöka omgivningar. Vidare hade de även “communicators” som var väldigt lika hopfällbara telefoner. När Star Trek: The Next Generation tog över stafettpinnen 1987 fanns bland annat en Personal Access Data Device, PADD, som var en bärbar dator med pekskärm.

Framtidens teknologi

Det finns element i Star Trek som kanske förebådar teknologi som människan ännu inte har uppfunnit, men som kan ligga i en avlägsen framtid. Bland annat går det rykten om att NASA har förhoppningar om att kunna realisera WARP-drive och kunna resa med högre hastighet än ljuset. Troligen ligger den här tekniken väldigt långt fram i tiden, men tanken är svindlande. Med hjälp av både nanoteknik och kvantfysik kan människan kanske snart öppna dörren till nästa era i rymdteknologins historia och överbrygga det gigantiska avståndet till vår närmaste stjärna Proxima Centauri som befinner sig 4,23 ljusår från jorden.

Related Posts

ezy