Rymdfärjornas tid

1981 till 2011 kan kallas för rymdfärjornas tid. De amerikanska rymdfärjorna användes för att frakta astronauter och olika slags last till och från rymdstationer som Skylab och ISS, men också till och från omloppsbana kring jorden. De kunde återanvändas och landa på jorden precis som ett flygplan.

Från Columbia till Atlantis

Jungfrufärden med Columbia gick av stapeln 1981. Columbia var ett fem exemplar i Nasas rymdfärjeflotta. De andra hade fantasifulla namn som Challenger, Discovery, Endeavour och Atlantis. Tyvärr var både Columbia och Challenger med om tragiska olyckor. 1986 exploderade Challenger knappt en minut efter start och alla sju astronauter omkom. Efter återinträdet i atmosfären 2003 brann Columbia upp och alla ombord förolyckades. Rymdfärjornas era gick i graven med Atlantis sista flygning den 8 juli 2011.

Rymdfärjan i närbild

Själva färjan bestod flygplansdelen, skytteln, en bränsletank och två hjälpraketer. Det var bara skytteln som gick in i omloppsbana. Hjälpraketerna sköts loss två minuter efter start och landade med fallskärmar. Bränsletanken sköts loss åtta minuter efter start och brann upp i atmosfären.

Varje skyttel hade en kabin i fören, där besättningen på 5-7 astronauter bodde, och tre motorer i aktern. Däremellan fanns ett gigantiskt lastutrymme stort nog att rymma en skolbuss. Förutom den robotarm som alla färjorna utrustades med fanns gott om plats till 25 ton utrustning.

Related Posts

ezy