Resor till Mars
Många rymdsonder och obemannade rymdfarkoster har kretsat runt Mars, landat på ytan eller flugit förbi under årens lopp. Sedan början av 1970-talet har sonder skickats ut men många har tappat kontakten eller gått sönder vid landning.
Robotbilar
1997 landande rymdsonden Pathfinder med robotbilen Sojourner som alltsedan dess har undersökt planetens karga röda yta. 2004 fick den sällskap av de uppgraderade robotbilarna Spirit och Opportunity. Bilarna drivs av solpaneler och har monterade kameror på förlängda master som har gett forskare mycket fina panoramabilder av ytan. 2012 landade rymdsonden Curiosity utrustad som en elbil med ett laboratorium som kunde ta prover och analysera dem. Syftet var att undersöka förutsättningarna för liv på Mars.
Landaren Insight
2018 lämnade landaren Insight jorden för att ta reda på vad som händer under ytan på Mars. Landaren har en robotarm som ska borra sig ner och ta reda på mer om planetens sammansättning, struktur och forskarna hoppas få reda på mer om hur ofta Mars drabbas av jordskalv. Med på färden fanns också satelliterna Wall-E och Eve som skulle upprätta kommunikation med sonden.
Mars One
Projektet Mars One var ett privatfinansierat initiativ med mål att kolonisera Mars och landsätta människor i permanenta bosättningar på 2030-talet. Istället för de statliga rymdprojekten som ESA eller NASA fick projektet in pengar från olika privata aktörer. Projektet drog igång 2011 av bland annat Bas Lansdorp från Nederländerna. Det kritiserades länge för att vara helt orimligt och för att aldrig kunna få ihop tillräckligt med ekonomiska medel för att kunna skicka människor till Mars.
Projektet fick stor medial uppmärksamhet när man annonserade aktivt efter frivilliga som skulle genomgå prover, tester och betald utbildning för att kunna åka till den röda planeten. Antagningarna, processerna och själva resan var även tänkt att filmas. Det fanns inte heller några planer på att resa tillbaka till jorden, utan deltagarna skulle spendera resten av sina liv på Mars. Med tanke på att jorden och Mars jagar ikapp varandra i olika omloppsbanor varierar avståndet mellan de båda himlakropparna stort. När de är som närmast varandra är avståndet cirka 55 miljoner kilometer och som längst 400 miljoner kilometer. Det är med andra ord ingen lätt resa.
Det skulle dock visa sig att kritikerna till Mars One fick rätt. I januari 2019 kom nämligen de första rapporterna om att bolaget hade gått i konkurs. Många pratar om projektet som ett enda stort bedrägeri och i mildaste ordalag som ett luftslott som gick upp i rök.