Videospel med rymdtema

Rymden är ett tema som under lång tid har varit populärt inom videospelsindustrin. Space invaders, Asteroids och Galaxy är några klassiska exempel från de tidiga arkadmaskinerna.

Elite

De nyss nämnda arkadspelen är just typiska arkadspel, det vill säga lätta att sätta sig in i så vem som helst ska kunna spela dem utan att behöva läsa långa manualer eller liknande. Elite däremot är ett mer invecklat spel. Det släpptes 1984 och kretsar kring handel i rymden. Det har även 3D-grafik, vilket var ovanligt på denna tid, dock så kallad wireframe-grafik.

Man är helt fri att utforska rymden som man vill och kan landa på olika rymdstationer där man kan köpa eller sälja varor. Elite var därmed ett av de första riktiga open world-spelen i 3D och kom att fungera som inspiration till kommande spel som Wing Commander, EVE Online och No Man’s Sky. Elite släpptes bland annat till Commodore 64 och en mängd andra plattformar. Det har dessutom fått flera uppföljare.

Det är ett spel som kan vara svårt att bemästra, men som tur är kan man få hjälp med det mesta idag tack vare internet. På YouTube finns mängder av walkthroughs och tutorials för både spel och inom helt andra områden. Till exempel kan man idag lära sig programmera, använda Photoshop eller spela ett instrument genom instruktionsvideor på nätet. E-learning har blivit riktigt stort på senare år och på sajter som https://www.kompetensexpress.se kan man hitta mer av denna vara.

Kerbal Space Program

Ett betydligt mer lättsamt rymdspel är Kerbal Space Program där man styr ett gäng gröna gubbar som ska konstruera rymdfarkoster och skjuta upp dem till olika himlakroppar. Man kan lätt tro att det är ett enklare spel än vad det är, med tanke på den lättsamma grafiken. Kerbal Space Program är dock att klassa som en simulator och man måste ta hänsyn till en mängd faktorer som till exempel gravitation och aerodynamik.

Surviving Mars

Surviving Mars är ett spel som handlar om att kolonisera planeten Mars. Det påminner en hel del om spel som Sim City eller Cities: Skylines och är skapat av samma utvecklare som ligger bakom Tropico-spelen. Innan man kan skicka upp sina första bosättare måste man förbereda den öde planeten för mänskligt liv. Det gör man genom att med hjälp av robotar bygga bostäder och livsuppehållande system för syreproduktion, vattentillförsel, elektricitet med mera. Först när man har alla dessa grundbultar på plats kan man landsätta de första människorna på den röda planeten.

Väl där kan man sätta dem i arbete av olika slag, till exempel forskning för att ta fram nya innovationer. Man måste även se till att energiförsörjningen är balanserad för att klara av det rådande klimatet på Mars. Ibland kan det till exempel bli kraftiga sandstormar och då genererar solcellspanelerna ingen energi eftersom de täcks med ett lager sand.

Related Posts

ezy