Rymdsonder till solen

Nasas nyaste solsond Parker Solar Probe ska utforska solens atmosfär, den så kallade koronan, för att forskarna ska få veta mer om solens egenskaper. Rymdsonder till solen har dock sänts ut, av bland annat NASA, sedan 1960-talet och de allra flesta sonder har lyckats med sina uppdrag. De har i varierande omfattning observerat solvindar och solaktivitet. Bland de mer kända solsonderna finns till exempel sonden Ulysseus som skickades upp 1990 för att i olika omgångar undersöka solens sydpol och nordpol. 1995 sköts sonden SOHO upp för att observera solens atmosfär.

Parkersonden

I augusti 2018 skickade NASA upp Parkersonden (Parker Solar Probe) i rymden för att observera och fotografera koronan i hopp om att solresan skulle räta ut några frågetecken. Bland annat vill forskarna veta varför solens yttre är varmare än solens inre. Kan man få en förståelse för hur energiutbytet går till mellan solens inre och yttre kan man bättre förutsäga och förstå olika solfenomen.

Man vill också veta mer om solvindarna som påverkar jorden på olika sätt. När dessa solvindar tilltar skapar de nämligen störningar och oreda i jordens magnetfält. I värsta fall kan de slå ut elnät och annan teknologi samt satelliter. Även flygtrafiken påverkas negativt. Dessutom dikterar de jordens klimat. Solvindarna kan ses som norrsken och sydsken vid jordens poler. Med kunskap kan man skapa förutsättningar för att bättre kunna skydda sig mot solvindar eller uppfinna ämnen som kan neutralisera dem.

Totalt kommer sonden att gradvis närma sig solen och som närmast ligga på cirka 6.2 miljoner kilometers avstånd. Där är det ungefär 1 370 grader varmt. För att klara både den extrema värmen och strålningen har sonden försetts med ett tio centimeter tjockt värmeskydd. Sonden ska ligga i omloppsbana runt solen i drygt sju år och samla så mycket information som möjligt. När den färdas som allra snabbast kommer den upp i ungefär 720 000 kilometer i timmen, vilket gör den till världens snabbaste farkost.

Storleksmässigt kan sonden liknas vid en liten personbil och den är det första konstruerade föremål som befinner sig så nära en stjärna. Forskarna hoppas på att solen ska ge svar på några av universums många mysterier. För att kunna klara av resan till solen drar sonden nytta av Venus gravitation för att nå sitt strålande mål.

Related Posts

ezy